anindaguncelhaber.com

Türksat 6A Uydusu 42 Derece Doğu Yörüngesine Ulaşmak Üzere

Blog Image
Türksat 6A, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olarak 42 derece doğu yörüngesine ulaşmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türksat 6A Uydusu 42 Derece Doğu Yörüngesine Ulaşmak Üzere

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesine ulaşmak için hazırlıklarını tamamlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydunun testlerinin başarıyla tamamlandığını ve yıl sonuna kadar yörüngesine ulaşacağını duyurdu. 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alınması planlanıyor.

Türksat 6A’nın Test Süreci

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece Doğu test yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını belirtti. Uydunun 35 bin 786 kilometrede sabitlenerek 8 ayrı sistemde yüzlerce teste tabi tutulduğunu ifade etti. “Uydumuz üzerinde Güç Alt Sistemi Testleri, Uydu Yönetim Alt Sistemi Testleri, Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi Testleri gibi birçok test uyguladık.” dedi.

Uraloğlu, yapılan testlerin başarıyla geçtiğini vurguladı. “Uydumuz bütün testleri başarıyla geçti.” ifadesiyle, Türksat 6A’nın güvenilirliğini ortaya koydu. Uydunun, yerli ve milli teknolojiyle üretilen elektrikli itki alt sistemi ile Doğu manevrasını başarıyla gerçekleştirdiği de belirtildi.

Deneysel Ekipmanların Başarılı Testleri

Uraloğlu, yörünge testleri sırasında uyduda yer alan alt sistemlerin işlevselliğinin denendiğini kaydetti. “Yapılan testler sonucunda alt sistemlerin bir arada sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördük.” dedi. Deneysel Tepki Tekeri ekipmanının yörüngede ilk kez denendiğini ve başarılı bir şekilde çalıştığını belirtti.

Ayrıca, Deneysel Güneş Algılayıcı ekipmanının da işlevini yerine getirdiği görüldü. Ağustos ayında Ctech tarafından üretilen TTM alt sistemine yönelik testlerin gerçekleştirildiği bilgisi verildi. Bu testler sırasında, Telekomut alıcı ve Telemetri/İşaret Sinyali Verici ekipmanların da başarılı bir şekilde çalıştığı ifade edildi.

2025 Yılında Hizmete Girecek

Bakan Uraloğlu, Faydalı Yük Alt Sistem Testleri’nin de tamamlandığını belirtti. Uyduda kullanılan alt sistemlerin yanı sıra uydu yer istasyonu ve yazılımların da milli imkanlarla üretildiğini vurguladı. “Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal ve süreç planlandığı şekilde ilerliyor.” dedi.

42 derece Doğu yörüngesine yolculuk için hazırlıklara başladıklarını belirten Uraloğlu, “2025 yılının ilk çeyreğinde de hizmete alarak ülkemizi uzay yarışında bir adım daha ileriye taşıyacağız.” ifadesini kullandı.

Ekonomik ve Stratejik Kazanımlar

Türksat 6A’nın hizmete girmesi sonrasında Türkiye’nin önemli kazanımlar elde edeceği ifade edildi. Uraloğlu, “Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı ile üretilen uydumuzun her parçası uzay deneyimi elde etmiş olacak.” dedi. Üretilen parçaların uzayda başarıyla hizmet verebilmesi sayesinde ihracatın önü açılacak.

Uraloğlu, “Sadece haberleşme uydusu üreten bir ülke olmakla kalmayacağız, tüm uydu parçalarını ihraç da edeceğiz.” diyerek Türkiye’nin uzay teknolojisindeki yerini güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, sadece bir haberleşme uydusu üreterek Türkiye’nin 250 milyon dolar ihracat geliri elde edebileceği vurgulandı.