anindaguncelhaber.com

Türkiye'de Elektronik Haberleşme Hizmetleri Yaygınlaşıyor

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu açıkladı. 2025 yılına kadar bu sayı 5 bin 798'e ulaşacak.

Türkiye'de Elektronik Haberleşme Hizmetleri Yaygınlaşıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu duyurdu. 2025 yılına kadar bu sayı 5 bin 798'e ulaşacak. Bakan Uraloğlu, mobil ve sabit kablosuz erişim teknolojileri ile hizmetlerin yaygınlaştırıldığını belirtti.

Hizmetlerin Kapsamı ve Dağıtımı

Bakan Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında bugüne kadar 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet ulaştırıldığını bildirdi. “Toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildi.” dedi.

Uraloğlu, “233 yerleşim yerine daha mobil teknolojilerle hizmet götürmek üzere çalışmalarımız devam etmektedir.” ifadesini kullandı. Bu projeler, özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların internet erişimini artırmayı hedefliyor.

Kırsal Alanlarda Elektronik Hizmetler

Bakan, operatörler tarafından hizmet götürme yükümlülüğü bulunmayan yerleşim yerlerine, tüm maliyetleri karşılanarak internet hizmetleri ulaştırıldığını belirtti. “Özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımıza, 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetlerini, tüm maliyetleri karşılayarak götürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu çalışmalar, Evrensel Hizmet Projeleri olarak adlandırılmaktadır. Bakan Uraloğlu, bu projelerin 5369 sayılı ‘Evrensel Hizmet Kanunu’ çerçevesinde yürütüldüğünü vurguladı.

Yerleşim Yerlerinin Önceliklendirilmesi

Uraloğlu, yerleşim yerlerinin önceliklendirilmesinde kalıcı yerleşim olması, kapsama altına alınabilecek yakın yerleşim yerlerinin bulunması ve nüfus dikkate alındığını ifade etti. “Evrensel Hizmet Kısım-3 projesi kapsamında 2G ve 4.5 G mobil haberleşme hizmetleri sunulmakta.” dedi.

Bakan, hizmet sağlanacak yerleşim yerinde haberleşme imkanının olup olmadığını belirlemek üzere drive-test kapsama ölçümlerinin yapıldığını belirtti. Nüfusu 50 ile 1000 kişi arasında olan yerleşim yerleri projelere dahil edilebilmektedir.

BTK Koordinasyonunda Yürütülen Çalışmalar

11.03.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5369 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle evrensel hizmetle ilgili çalışmaların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Bakan Uraloğlu, bu bağlamda çalışmaların BTK koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti.

Uraloğlu, “Kanunun 7'nci maddesinin ek dördüncü fıkrasında yer alan ‘Bakanlığın talebi üzerine Kurum, evrensel hizmet yükümlüsünü ve yükümlülüklerini işin gerekliliklerine göre doğrudan belirlemeye yetkilidir.’ hükmü yer almaktadır.” şeklinde konuştu.

Gelecek Planları ve Hedefler

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında 59 ilde 229 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulacağını belirtti. “2025 yılı sonuna kadar ilave olarak 233 yerleşim yerine daha 2G ve 4.5 G mobil haberleşme hizmeti sunulmasını planlıyoruz.” dedi.

Bu projeler ile birlikte, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında hizmet götürülen yerleşim yerlerinin sayısının 5.798’e ulaşması hedeflenmektedir. Bu gelişmeler, Türkiye'nin dijitalleşme sürecine önemli katkılar sağlamaktadır.