Türk Pasaportuna Vize Uygulaması: İngiltere'den Şok Gelişme
Türk pasaportunun itibarı giderek azalıyor. Birçok ülke normal, gri ve yeşil pasaporta vize uygularken, İngiltere diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarından da vize isteyeceğini bildirdi. Yeni uygulama 11 Mart’tan itibaren geçerli olacak. Bu tarihten sonra bakanlar, milletvekilleri, büyükelçiler hatta Cumhurbaşkanı bile İngiltere’ye giderken vize almak zorunda kalacak.
Dışişleri Bakanlığı bu gelişmeyi bir yazı ile TBMM’ye bildirildi. İngiliz vizesinde tek istisna “Resmi görevle gidecek bakanlar” olarak bildirildi. Bu durum, Türk vatandaşlarının İngiltere ile olan seyahatlerini zorlaştıracak.
Parmak İzi Alıyor
Diplomatik pasaport sahipleri bugüne kadar 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla İngiltere seyahatlerinde vizeden muaf tutuluyordu. Ancak, İngiltere vize talep eden her Türk vatandaşından istisnasız parmak izi de alıyor. Bu durum, Türk vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bir uygulama olarak değerlendiriliyor.
Bugüne kadar sadece ABD, Kanada ve Suudi Arabistan diplomatik pasaport sahiplerinden vize istiyordu. Vize başvuru formu da 18 Şubat tarihinden itibaren İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği ve Başkonsoloslukları tarafından diplomatik pasaport sahiplerinin kullanımına açılacak. Bu durum, Türk vatandaşlarının vize başvuru süreçlerini daha karmaşık hale getirecek.
Artık Bu Hakları Yok
İngiltere, TBMM üyeleri ve bakanlardan da vize talep edecek. Sadece ‘resmi görevli’ olarak bu ülkeye gidecek bakanların bile vize alması tavsiye edildi. Ancak bakan ve ailesi tatil veya resmi gezi dışında bu ülkeye gitmesi halinde yine vize almak zorunda olacak. Bu durum, Türk hükümetinin uluslararası ilişkilerini de etkileyebilir.
Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen diplomatik pasaport, pek çok ülkeye vizesiz giriş imkanı tanıyor. Bu pasaport sahipleri, harç ücreti de ödemiyor. Hak sahiplerinin eş ve çocuklarına da diplomatik pasaport veriliyor. Türkiye’ye aynı uygulamayı ABD, Kanada ve Suudi Arabistan da yapıyor. Bu gelişmeler, Türk vatandaşlarının uluslararası seyahatlerini zorlaştıran bir durum olarak öne çıkıyor.