TRACECA ile Ulaşımda Yeni Dönem: Kalkınma Yolu Projesi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin bölgesel bağlantısallıkta köprü görevi üstlendiği vurgulandı. Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen toplantıda, ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Bağlantısallığın Sağlanmasında Ulaştırma Koridorları Büyük Önem Teşkil Ediyor
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu koridorlar, bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirmekte ve potansiyel kalkınma getirileri sağlamaktadır. Ulaştırma koridorları, zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sunmaktadır.
Uraloğlu, TRACECA'nın öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Ulaştırma koridorları, hem ülke hem de bölge bazında kalkınmaya katkı sağlamakta ve kıtalararası bağlantısallığın önemli otoyolları haline gelmektedir. Bu bağlamda, Türkiye'nin ulaştırma koridorlarına verdiği önem vurgulandı.
Kalkınma Yolu Projesi TRACECA’nın Avrupa’ya Uzanan Ağına Bağlanacak
Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yüklerin TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacağını açıkladı. Ayrıca, Bulgaristan ile 2. demiryolu sınır kapısının açılması için mutabakat zaptı imzalandığını hatırlattı. Bu adım, artan yük hacmi karşısında sınırda beklemeleri önlemeyi hedeflemektedir.
Ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi için Irak ile yapılan projelerin önemine değinen Uraloğlu, demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Bu projeler, Avrupa’ya tek bir ulaştırma moduyla bağlantı sağlamayı hedeflemektedir.
Birlikte Büyüme Yaklaşımı İçerisinde Hareket Etmeliyiz
Uraloğlu, multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Ulaştırmayı ve sınır geçişlerini kolaylaştırmanın hedefe ulaşmada önemli olduğunu belirtti. TRACECA’nın bu konularda uluslararası diyaloğu sağlayacağına inandığını ifade etti.
Rekabetçi bir yaklaşım yerine birlikte yürüme yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini belirten Uraloğlu, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi için daha fazla emek sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.
E-Permit Sistemini Diğer Ülkeler ile Kullanmaya Yönelik Görüşmelerimiz Devam Ediyor
Uraloğlu, Türkiye’nin Özbekistan ile birlikte karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda teati edilmesini sağladığını belirtti. E-permit sisteminin diğer ülkelerle de kullanılmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Nihai hedefin belgesiz taşımacılığı tesis etmek olduğunu vurguladı.
Türkmenistan’ın TRACECA’ya katılımının stratejik önemde bir katkı sağladığını belirten Uraloğlu, Letonya ve Yunanistan’ın gözlemci üyelik taleplerinin memnuniyetle karşılandığını dile getirdi. TRACECA’nın etkinliğini artıracak reform konularına da değinerek, düzenleyici metinlerin reforme edilmesi gerektiğini ifade etti.