anindaguncelhaber.com

4500 Günle Emeklilik: Hangi Adımlar İzlenmeli?

Blog Image
4500 günle emeklilik süreci ve gerekli şartlar hakkında detaylı bilgi. Eşinizin emeklilik durumu ve yapılması gerekenler açıklanıyor.

4500 Günle Emeklilik: Hangi Adımlar İzlenmeli?

4500 günle emeklilik, belirli şartları yerine getiren sigortalılar için mümkün olmaktadır. Eşinizin 2003 yılında sigorta girişi bulunmaktadır ve 950 gün prim ödemesi vardır. İki çocuğunuzun doğumuyla birlikte, emeklilik sürecinde izlenmesi gereken adımlar detaylandırılacaktır.

Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi, her bireyin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Eşinizin emeklilik durumu, 4500 günle kısmi emeklilik hakkından yararlanma olasılığına bağlıdır.

Kısmi Emeklilik Nedir?

Kısmi emeklilik, normal emeklilik için yeterli prim günü olmayanların, daha az prim günüyle ama daha geç yaşta emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile emekli olabilmektedir. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilmektedir.

8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü ile emekli olabilmektedir. 30 Nisan 2008 sonrası sigortalı olanlar ise 5400 prim günü ile normal emeklilik yaşından 3 yıl geç emekli olabilmektedir.

Eşinizin Durumu ve Yapılması Gerekenler

Eşiniz, 2003 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlamıştır. 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü tamamlayarak yaştan emekli olma hakkına sahiptir. Çocuklarınız doğduktan sonra, 2 yaşını dolduruncaya kadar çalışmamışsa, doğum borçlanması yaparak prim günlerini artırabilirsiniz.

Bu durumda, 720’şer günden 1440 gün doğum borçlanması yapılabilir. Bu işlemle birlikte prim günleri toplamı 2390 olur. Kısmi emeklilik hakkından yararlanabilmek için son 2520 prim gününün en az 1260’ının 4/a (SSK) kapsamında olması gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta ve Prim Günleri

Eşinizin kısmi emeklilik hakkından yararlanabilmesi için, 37 ayı geçmeyecek şekilde isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapılabilir. Bu sürenin ardından, 4500 günü tamamlayana kadar 4/a kapsamında çalışmak zorundadır. Bu adımlar, emeklilik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.

Özel hastanelerde çalışmakta olan doktorların durumu da önemlidir. 30 Ocak 2025 tarihinde yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği, doktorların 4/a (SSK) kapsamında çalıştırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu durum, emekli maaşının kesintisiz alınabilmesi açısından önemlidir.

Konkordato İlan Eden Şirketten Tazminat Alınabilir mi?

Konkordato ilan eden bir şirkette çalışanlar, evlilik nedeniyle istifa ettiklerinde kıdem tazminatı talep edebilirler. Ancak, bu durumda alacakların tahsilinde öncelik rehinli alacaklara aittir. İşçi alacakları, rehinli alacaklardan sonra gelmektedir.

Sonuç olarak, kıdem tazminatı talep etme hakkınız bulunmaktadır. Ancak, rehinli alacaklardan sonra para kalması durumunda tazminatınızı alabilirsiniz. Bu durum, emeklilik sürecinde de dikkate alınmalıdır.

Emeklilikte Son 7 Yıl Kuralı

Son 7 yıl kuralı, emeklilikte hangi statüye tabi olunacağını belirlemektedir. 2008 yılı öncesinde başlayan sigortalılar, son 7 yıl içinde hangi statüde çalıştıklarına göre emeklilik işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu durum, emeklilik başvurusu için önemlidir.

Mevcut durumda, 4/a kapsamında emekli olabilmek için 1260 prim gününü tamamlamak gerekmektedir. 22 ay daha 4/a’lı çalışarak emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu süreç, emeklilik planlaması açısından kritik bir aşamadır.