anindaguncelhaber.com

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Kayıt Süreci Uzatıldı

Blog Image
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kayıt süreci, yeni düzenlemelerle uzatıldı. Ticari araçlar için geçerli olan sistem, bireysel araç sahiplerini kapsamıyor. Son başvuru tarihi 31 Ocak 2025 olarak belirlendi.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Kayıt Süreci Uzatıldı

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) geçiş süreci, yapılan düzenlemelerle uzatıldı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacı güden bu sistem, yalnızca ticari araçları kapsıyor ve bireysel araç sahiplerinin kayıt yaptırması gerekmiyor. Peki, UTTS'ye kayıt için belirlenen son başvuru tarihi nedir? İşte, UTTSS ile ilgili tüm önemli bilgiler ve bilinmesi gereken detaylar.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Nedir?

Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir. Sistemle, akaryakıt alımı yapacak taşıtların plakaları elle yazılmadan sistem kapsamındaki bileşenler ile ödeme kaydedici cihazlara otomatik yansıyacak ve yakıt alan taşıttan başka bir taşıtın plakasına fiş düzenlenmesi önlenecek.

Bu sistem, akaryakıt istasyonları ile taşıt sahipleri arasında daha şeffaf bir ilişki kurulmasına olanak tanır. Böylece, kayıt dışı akaryakıt alımının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. UTTS, akaryakıt sektöründeki usulsüzlüklerin azaltılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Araçlarda UTTS Kullanımı Ne Zaman Başlıyor?

UTTS kapsamındaki taşıt sahipleri ile akaryakıt istasyonu işletmecilerine en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolarak taşıtlarına ve istasyonlara gerekli donanımları taktırma zorunluluğu getirilmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni UTTS Tebliği ile sisteme son kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak yenilendi. Donanım fiyatları yıl sonunda ÜFE artış oranı üzerinden güncelleneceği için, 31 Aralık 2024’e kadar utts.gov.tr üzerinden sisteme kaydolanlar 2024 için geçerli fiyatlardan faydalanabilecek.

Bu tarihe kadar kayıt yaptıran taşıt sahipleri, montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecek. Bu süreçte, UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderleri vergi indiriminde kullanılmaya devam edilecektir. Bu durum, taşıt sahipleri için önemli bir avantaj sunmaktadır.

Bireysel Araçlar İçin Yükümlülük Yok

Düzenlemeyle getirilen yeni uygulama esasları şöyle: 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptırılması halinde, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişi verenler, 2024 fiyatlarıyla ödeme yapacak. Montaj işlemini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlama hakkına sahip olacak ve bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderlerini vergi indiriminde kullanmaya devam edebilecek. 1-31 Ocak 2025 arası kayıt yaptırılması halinde, 2025 yılı fiyatları geçerli olacak.

Mevcut bireysel araçlar açısından TTB taktırma yükümlülüğü bulunmuyor. 1 Temmuz’dan itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçların ise piyasaya sürenleri veya ithalatçı, üreticileri ve benzerleri tarafından TTB taktırılması zorunluluğu bulunuyor. Bu araçların plaka veya sahip değişikliğinde TTB değişimi zorunluluğu bulunmuyor.

Sıfır Araçlar İçin Zorunluluk

1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından TTB’li olarak piyasaya sürülecek. Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek. Böylece, standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlük önlenecek. TTB sayesinde farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alımı mümkün olacak.

Kapsamdaki araçların bireysel kullanıcılara devrinde yeni cihaz almak zorunda kalınmayacak. Bu durum, kullanıcılar için ek maliyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır. TTB siparişleri 1 milyonu aştı ve bu sistemin etkinliği giderek artmaktadır.

UTTS ile Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele

UTTS sayesinde, 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik olarak kontrol edilerek, yılda en az 15 milyar TL’lik kayıt dışılığın önüne geçilecek. Ülke genelinde halen 1500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen, taşıtlara donanım montajı yapıyor. Akaryakıt istasyonlarındaki donanım hazırlıklarında da 450 teknik servis, 2 bin personel görev alıyor.

UTTS’ye kayıtlı istasyon sayısı geçen haftalarda 4 bini, TTB siparişleri ise 1,1 milyonu geçti. Yeni düzenleme ile yıl sonuna kadar TTB siparişlerinin 2 milyonu, kayıtlı istasyon sayısının ise 8 bini geçmesi bekleniyor. Bu gelişmeler, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.