Türkiye'nin Enerji Geleceği: ICCI Fuarı ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları
ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı, bu yıl 29. kez enerji sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirecek. 24-26 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde ‘Geleceğe Güç Ver!’ mottosuyla başlayacak fuar, enerji üretimi, karbonsuzlaştırma, hidrojen, enerji ticareti, akıllı şebekeler, e-mobilite ve dijitalleşme alanlarında 30 oturum ile 150 firma katılımını bekliyor.
Türkiye’de 117 bin MW enerji dağılımının 30 bin MW’ı rüzgâr ve güneş enerjisinden oluştuğunu belirten Yavuz Aydın, “Güneşte 18 bin MW, rüzgarda da 12 bin MW’ı geçtik. Güneş çok hızlı artıyor. Ömür boyu maliyet olarak baktığımızda şu anda güneş en ucuz olan enerji üretim sistemi haline geldi” dedi. Bu durum, Türkiye’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan bağlılığını göstermektedir.
Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik
Ortalama enerji verimliliği yüzde 53 olarak ifade edilmektedir. Rüzgar ve güneş santralleri arttıkça bu oran doğa koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Kömür santrallerinin verimliliği yüzde 30-40, doğalgaz santrallerinin verimliliği ise yüzde 60’a ulaşmaktadır. Rüzgâr santralleri yüzde 40, güneş santralleri ise yüzde 20 enerji verimliliği sağlamaktadır.
Aydın, Türkiye’de 117 bin MW kurulu gücün yüzde 60’ının yenilenebilir enerji olduğunu belirtmektedir. “Kurulu güçte yenilenebilir enerji öne geçti. Yenilenebilir ürettiği elektrik rüzgârın esmesine, güneşin parlamasına bağlı olduğu için toplam üretilen kilovat saat olarak kurulu güçle birebir örtüşmüyor” şeklinde açıklama yapmıştır. Bu durum, Türkiye'nin enerji dönüşüm sürecinde önemli bir adım olduğunu göstermektedir.
Gelecek Yatırımları ve Nükleer Enerji
Dünyada son 5 yılda enerji yatırımlarının yüzde 80 oranında yenilenebilir alanda olduğu ifade edilmektedir. Türkiye’de ise bu oran yüzde 90’ı geçmiştir. Aydın, “Önümüzdeki yıllarda nükleer santralin birinci reaktörü devreye girecek. 4-5 sene içinde toplam 4 bin 800 MW’lık nükleer devreye girecek” demiştir. Bu durum, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı açısından kritik bir öneme sahiptir.
İletim ve dağıtımda da kayıpların azaltılması gerektiğini belirten Aydın, “Dijital teknoloji, yapay zeka ile kayıpları azaltacağız” demiştir. Enerji verimliliği, en az yatırımla en hızlı geri dönüş elde edilebilecek bir alan olarak öne çıkmaktadır. Bu yatırım, 1, 5-2 yılda geri dönmektedir.
Isı Kanunu ve Enerji Piyasası
Aydın, Türkiye’de ısı kanunu ve bir ısı piyasasının eksik olduğunu belirtmektedir. “Soma nüfusunun yüzde 60’ını bölgesel ısıtmayla destekliyor. Hem ısınma hem sıcak su ihtiyacı karşılanıyor. Isı kanunu çıkması lazım” demiştir. Bu durum, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır.
Türkiye’nin doğalgaz ve petrolde bir bağlantı merkezi haline geldiğini ifade eden Aydın, “Azerbaycan’ın yanında Türkmenistan ve Kazakistan kaynaklı doğalgazı da çevrim içine eklemeliyiz” demiştir. Bu durum, Türkiye'nin enerji güvenliği ve çeşitliliği açısından kritik bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Jeotermal Enerji ve ICCI Fuarı'nın Ekonomik Katkısı
Dünyada en yüksek jeotermal elektrik kurulu güç sıralamasında Türkiye, 3-4 arasında değişmektedir. Aydın, “Yenilenebilir ve 24 saat üretim yapabilen bir kaynak olan jeotermalde 2 bin 500 megawatt’a yaklaşıyoruz” demiştir. Bu durum, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini artırmaktadır.
ICCI enerji fuarlarının ülke ekonomisine dolaylı katkısının geçen yıl yüzde 24 olduğunu belirten Aydın, “Bu fuarları kamu yönetimi, devletin organları desteklemelidir” demiştir. ICCI, Türkiye'nin enerji sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri sergilemesi açısından önemli bir platform olmaktadır.