TCMB Faiz İndirimleri ve Ekonomik Görünüm Üzerine Değerlendirmeler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 42,50'ye çekti. Uzmanlar, bu faiz indirimine gerekçe olarak şubat ayına ilişkin düşük enflasyon rakamlarını gösteriyor. Ancak enflasyona dair risklerin varlığı, faiz indirimlerinin beklenenden daha sınırlı kalabileceği yönünde değerlendirmelere yol açıyor.
Enflasyon Eğilimi ve TCMB’nin Para Politikası
AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin enflasyon eğilimi hakkında olumlu değerlendirmeler yapmaya devam ettiğini belirtiyor. Ancak büyüme görünümüne dair daha temkinli bir yaklaşım sergilediği vurgulanıyor. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati adımlarla destekleneceği ifade ediliyor.
Bürümcekçi, likidite koşullarının yakından izlenerek sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edeceğini belirtiyor. Bu durum, kısa vadede yeni bir tedbir öngörülmediği anlamına geliyor. Merkez Bankası'nın enflasyonun seyrine dair net bir sinyal vermediği, ancak faiz indirimlerinin sürebileceği mesajını verdiği vurgulanıyor.
Döviz Kuru ve Mevsimsel Etkiler
Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin 250 baz puanlık faiz indirimlerinin beklentiler doğrultusunda gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Drimal, 'Merkez Bankasının faiz indirimi şubat ayındaki düşük TÜFE rakamları ve liranın son bir haftadır dolara karşı istikrarı sayesinde mümkün oldu.' değerlendirmesinde bulunuyor.
TCMB’nin iç talebin enflasyonu düşürücü etkisinin sürdüğünü düşündüğünü belirten Drimal, iç talebe yönelik politikaların mümkün olduğunca kısıtlayıcı kalmasının önemine dikkat çekiyor. Liranın hala güçlü bir yatırım aracı olarak görüldüğünü vurgulayan Drimal, 'Genel olarak lirayı hala beğeniyoruz ve dolar/TL'nin mevsimsel para girişleri nedeniyle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde istikrarlı bir seyir izlemesini bekliyoruz.' şeklinde değerlendirmede bulunuyor.