anindaguncelhaber.com

Elektrikte Sübvansiyon Düzenlemesi ve Doğalgazda Kademeli Tarife Uygulaması

Blog Image
Kasım ayında yapılan düzenlemelerle elektrik ve doğalgaz sübvansiyonları değişiyor. Elektrikte haneler için 5000 kWh, işletmeler için 15 bin kWh sınırı getirildi. Doğalgazda ise kademeli tarife uygulaması geliyor.

Elektrikte Sübvansiyon Düzenlemesi ve Doğalgazda Kademeli Tarife Uygulaması

Kasım ayında Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile elektrik sübvansiyonları, haneler için 5000 kWh, işletmeler için ise 15 bin kWh ile sınırlandırılmıştır. 1 Şubat tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, 1.050 liranın üzerinde fatura ödeyen kullanıcıların elektrik faturalarının 2 bin lirayı aşmasına neden olacaktır.

Bu durum, enerji bedellerine yönelik verilen sübvansiyonların daha adil bir şekilde dağıtılmasını amaçlamaktadır. Uygulamanın, doğalgaz faturalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Doğalgaz Faturaları İçin Kademeli Tarife

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgaz faturaları için kademeli tarife uygulamasını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu uygulama ile her şehirde ortalama kullanım bedelleri tespit edilecektir. Coğrafi faktörler ve iklim koşullarının bölgelere göre farklılık göstermesi nedeniyle, elektrik faturalarında belirlenen ortak sınır doğalgaz faturaları için geçerli olmayacaktır.

Bakanlık, her şehirde belirleyeceği ortalama kullanım bedelinin üzerine yüzde 30'luk bir sınır koyacaktır. Bu sınırı aşan kullanıcılar, 'yüksek tüketim grubu' olarak adlandırılacak ve doğalgaz faturaları için verilen sübvansiyondan faydalanamayacaktır.

Uygulamanın Başlangıç Tarihi

Doğalgaz sübvansiyonları için belirlenen üst limit, örneğin Ankara'da 1.000 lira olarak tespit edilirse, sübvansiyonlar için üst limit 1.300 lira olacaktır. 1.300 liranın üzerinde gelen faturalarda devlet desteği kaldırılacak ve bu sınırı aşan aboneler, normal şartlar altında ödedikleri faturanın yaklaşık iki katı ile karşı karşıya kalacaklardır.

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların, mubat ayının son günlerinde ya da mart ayı itibarıyla devreye alınması beklenmektedir. Bu düzenlemeler, enerji maliyetlerinin daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır.